Home »

FIX: Pro Tools hardware is either not installed or used by another program.

Pro Tools hardware is either not installed or used by another program. If you thought that having Pro Tools 9 installed meant no more “Hey, Mr. Engineer Genius, where’s your fancy hardware?” errors, then this nagging error probably came as a surprise. It did for me. Since installing Pro Tools 9, my workflow has allowed […]

Pro Tools hardware is either not installed or used by another program.

If you thought that having Pro Tools 9 installed meant no more “Hey, Mr. Engineer Genius, where’s your fancy hardware?” errors, then this nagging error probably came as a surprise. It did for me. Since installing Pro Tools 9, my workflow has allowed me to jump around from my Mbox 2 Pro, Mbox 2 Micro, and MacBook Pro’s built-in sound card. This has been really handy while trying to finish up my album on the road. But, apparently, all that hardware hopping can cause the playback engine to get stuck in some funky states that don’t so work –if at all. See my previous post “FIX: Pro Tools could not set sample rate to specified value” for a similar issue.

Obviously, the problem has something to do with the playback engine. Since the error dialog only offers an ‘OK’ button, which closes Pro Tools, there doesn’t seem to be a way to work around the problem. There is not even a way to know what hardware Pro Tools is expecting.

Until now.

The Fix

I found a simple solution via this Sweetwater forum. The answer given there details how to get Pro Tools running on a PC, but I found that it worked for Macs too and without having to install any drivers. The fix is kind of like booting Pro Tools in safe mode. Simply hold the ‘N’ key while starting up Pro Tools. This will bypass the normal start up sequence and open up the Playback Engine window. Now you can select the correct playback engine and continue using Pro Tools.

In my situation, Pro Tools was looking for the last connected device (my Mbox 2 Pro), but since it wasn’t available it opted for the next available option: my MacBook Pro’s line input, which doesn’t make a very good playback engine.

Let me know if this fix worked for you.

Note

This problem may have been fixed in the Pro Tools 9.0.2 update that came out yesterday, though I’ve not been able look through the 9.0.2 Readme file in detail or to test this out on the updated software. I’ll update this page when I find out more. Since I still receive regular hits on this post, I’m assuming this problem is not solved yet. Maybe in a future update…

10 Comments >
Home »

FIX: Pro Tools could not set sample rate to specified value

After upgrading to the newly released Pro Tools 9, I couldn’t open sessions or create new ones. I got this error: “Could not complete the Open Session… command because Pro Tools could not set sample rate to specified value..” I hunted around on the web and various forums, but couldn’t find a solution that fit. […]

Pro Tools error

After upgrading to the newly released Pro Tools 9, I couldn’t open sessions or create new ones. I got this error: “Could not complete the Open Session… command because Pro Tools could not set sample rate to specified value..” I hunted around on the web and various forums, but couldn’t find a solution that fit. I found several items relating to Windows and Pro Tools 8, but nothing for a Mac running Pro Tools 9. After messing around a bit I figured out the problem was with my playback engine. Here’s how I solved it. Let me know if it works for you too.

Open the Playback Engine dialog under the Setup menu item.

From the menu bar select Setup > Playback Engine… to open the Playback Engine dialog window.

Playback Engine menu item

The problem is with the Pro Tools Aggregate I/O.

By default, my current engine was set to “Pro Tools Aggregate I/O.” It’s odd that this Pro Tools would leave it that way after an installation since AVID states that it is not supported in OS X.

Select another engine

Select your current playback engine.

The fix is easy. Simply select the right playback engine. Your options may differ based on your setup.

Select your current playback engine

In my case, I usually would edit with my Mbox 2 Micro, but since Pro Tools 9 gives us so many more options for hardware compatibility, I selected Built-in Output. I was able to edit some vocal takes using my Macbook Pro’s speakers instead of pulling out my headphones. Nice!

29 Comments >